2010. május 7., péntek

fantomsírás

Ismert jelenség az amputált végtagok esetében a fantomfájdalom. Amióta V. és én fizikailag kettéváltunk, keletkezett köztünk a köldökzsinór helyett egy másfajta kapocs, nehéz szavakba önteni. A hét minden napján 24 órában együtt vagyunk, illetve heti egyszer A. vigyáz rá 2 órát amíg elmegyek tornázni. Viszont ha nincs közvetlen közelemben a gyerek, de még hallótávolságon belül, akkor folyamatosan fülelek, hogy mi van, ad-e ki gyanús, pl. fulladásos halálra utaló hangokat, vagy netán egy ismeretlen szörnnyel birkózik-e hangtalan az ágyában amely a nyitott ablakrésen át beszökött hogy felfalja őt, zümmög-e körülötte ritka trópusi betegségeket terjesztő rovar, nyeldekli-e éppen a szájánál jóval nagyobb cumit/zoknit/macit. A fülkagylóim, amik amúgy sem kicsik, szerintem nőttek még 1-2 centit a szülés óta. Namost, van egy kritikus dolog a nap folyamán: amikor megengedem magamnak azt a luxust hogy levessem a kisgyerekes anyákról alkotott sztereotípiákat (lompos, elhanyagolt) és elmegyek zuhanyozni. Ez nagyon merész vállalkozás, mert ezalatt a tíz perc alatt a vízsugár hangja elnyom minden mást. Ilyenkor jön be a képbe a fantomsírás, és 1 percenként elzárom a vizet hogy füleljek. Persze többnyire nincs semmi, nyilván akkor megyek el zuhanyozni amikor éppen alszik és ráadásul jó eséllyel, minden emberi számítás szerint ezt még legalább félóráig műveli.
Ugyanakkor ha léteznének babás Murphy-törvények, az első tétel tuti az lenne hogy a gyerek a legváratlanabb és legalkalmatlanabb helyzetekben ébred fel hirtelen. Már vagy háromszor ugrottam ki csuromvizesen a zuhany alól (egyéb tevékenységek megszakítására most nem térnék ki), izolálva hallójárataimban a valódi sírást a fantomtól, majd megpróbálva a gyerek fölé hajolva nem eláztatni a rólam csepegő vízzel, ezzel ugyanis a kívántnál erősen ellenkező hatást érnék el. Extra nehezített változat amikor hajat is mosok mert az tovább tart. Kicsit javult a helyzet amióta a bébiőrt (gy.k.: elektronikus póráz mellyel lehallgathatjuk a babát kiságya magányában) beviszem magammal a fürdőszobába, csak az a gond hogy zuhanyozás közben akkor meg fantom-bébiőr hangokat hallok. Ha olyan közel helyezném a készüléket hogy a kijelzőjét is lássam akkor meg eláztatnám. Nincs mit tenni, ezt a napi pár percet ki kell bekkelnem valahogy. Amúgy nem vagyok paraanya, kikérem magamnak.

1 megjegyzés:

Konyhatündér írta...

azt én is tapasztaltam, hogy a zuhanyfejből kitörő vízsugárnak határozottan gyereksírás-hangja van. És bárhová költözünk, mindenhol ilyen a zuhany, érthetetlen.