2009. február 26., csütörtök

az ötödik évszak



N.országban pontosan 11. hó 11-én, 11.11-kor kezdődik az "ötödik évszak", azaz a karnevál (bizonyos területeken azonban, hozzánk hasonlóan farsangnak nevezik). Ez itt nagyobb ünnep, mint a Karácsony (legalábbis ami a népünnepély jellegét illeti). Ezen a héten hágott tetőfokára a dolog, és volt alkalmam közvetlen közelről megfigyelni a n.nép viselkedését az évszázados hagyományokkal rendelkező karneválban. Előző csütörtökön kezdődik a főhepaj, ekkor van az ún. "Weiberfastnacht" (hölgyek karneválja szabad fordításban). Ez végülis a karnevál utolsó hetének kezdete, ekkor már mindenki beöltözve járkál az utcákon és munkahelyeken is, déltől pedig nem nagyon dolgoznak. Ezen a napon a nők levághatják azon rutintalan férfikollégák nyakkendőjét, akik elfelejtették reggel hogy milyen nap van (vén kujonok persze, remélve, hogy fiatal kolleginák megszánják őket, direkt felvesznek valami pusztulásra ítélt nyakkendőt). Ami első hallásra tehát szimbolikus kasztrációnak hangzik, valójában a (férfi)kor előrehaladtával státusszimbólum. Tanúja voltam magam, amint egy férfi már a harmadik nőt környékezte, hogy ugyan vágja már le a nyakkendőjét - hát ilyen is van:). Hétvégén aztán folytatódik az ivászat és a bolondozás...a csúcs azonban egyértelműen a hétfő (Rosenmontag), ez sok tartományban nem hivatalos ünnep, de gyakorlatilag lehetetlen dolgozni. A legdurvábban Kölnben és környékén zajlanak az események, de ez kicsit messzebb van. Mivel kényszerpihenőre vagyok utalva és K. húgom spontán meglátogatott a Lufthansával régebben ápolt szoros kapcsolataim gyümölcseképpen, úgy döntöttünk, megnézzük ezt közelebbről itt nálunk is, elvégre tőlünk nem messze, Mainzban van a kölni után a második legnagyobb utcai buli. Előrelátóan nem kocsival közelítettük meg a szóban forgó tartományi főváros (Rheinland-Pfalz) belvárosát, hanem helyi érdekű vasúttal. Mi ketten a kívülállók nyugalmával jó karban lévő magyar nőknek öltöztünk, és bár vizuálisan nem idomultunk, hamarosan szükségét éreztük egy kis alkoholbevitelnek (délelőtt 11 óráról beszélünk) hogy feligyuk a bulit és minket is elkapjon a karneváli fíling. Már a vonaton nem tudtuk, hova nézzünk, mindenki be volt öltözve és lőve valamilyen tudatmódosító szerrel. A legtöbben hátizsákban, szatyorban, vagy kis gurulós kocsin illetve talicskán (!) magukkal hozott utánpótlásról is gondoskodtak, a mennyiség per fő arányokból ítélve három napi merevrészegségre készülődve vidáman. Régen röhögtem ennyit, a dolog nehézsége csak az volt, hogy nem szeretek emberek arcába röhögni arcátlanul, de lehet hogy nekik már mindegy volt. Egy egység forralt bor elfogyasztása után ez is könnyebben ment. Az egész belváros le volt zárva, és a felvonulás útvonalán kétoldalt kordon, ezek mögött tobzódott a nép. Persze az út két oldalán töméntelen árus, bódé, dodzsem, minden mi szem-szájnak ingere. Mi többnyire tényleg csak kapkodtuk a fejünket, próbáltuk befogadni a látványt. A legnépszerűbb kosztümök :
1. Szexi nyuszika
Átlagos viselője 17 éves és 120 kilós, hajráfra dolgozott nyuszifül, kis pomponfarkinca, miniszoknya amiből minden kilóg (főleg a hurkák), szokásos smink - azaz eltúlzott és ízléstelen.
2. Szerzetes és apáca
Érdekes módon mindekettőt inkább hímneműeken figyeltük meg, a jelmezek előnye hogy jól alá lehet öltözni.
3. Meghatározhatatlan plüssállat
Bár csak harmadik pillantásra sikerül felismerni hogy éppen Micimackó, Tigris, vagy más alakját öltötték, a jelmez előnye azonban egyértelműen az, hogy már önmagában melegít (rossz idő lévén nem utolsó szempont!).
4. Méhecske
Iszonyú sok méhecskét láttunk, arra tippelek hogy idén ez akciós volt valahol? Mindenesetre ez legalább aranyos volt, kis csíkos szoknyácska, fekete bongyorparóka, csápok, szárnyak, mindez fekete-sárgában.
5. Különböző dolgok, amelyekhez az alap egy egészségügyben vagy pl. az autógyárakban használt eldobható papíroverall, ennek színétől függően volt OB tampon, műtős, sörösüveg.
6. WC illetve szemetes
Önértékelési zavarukat nyíltan vállaló tinik körében ez is népszerű volt, a huszadik után azonban már nem találtuk túl viccesnek.


Volt még zuhanykabin, jukebox, politikusok, bohóc és gyakorlatilag minden amit itt fel sem lehet sorolni. Úgy éreztem hogy a mostani bejegyzésrevaló igazán könnyen öszejött, hiszen a téma szó szerint az utcán hevert.

11 óra 11 perckor megkezdődött a hivatalos karneváli rendek felvonulása, itt persze komolyabb, drága jelmezek vonultak, a nép (addigra csőcselék) pedig részegen kurjongatva évezte. Itt a fő motívum a politikai kritika, nagyon ötletes formában, nem kímélve senkit és semmit sem. Egyébként országszerte sok karneváli egyesület van, amelyek gyakorlatilag egész évben erre a felvonulásra készülnek és halálosan komolyak. Mivel közben nagyon hideg volt és nem akartunk tovább folyékony pulóverhez folyamodni, valamint különböző korosztályú hímneműek próbáltak egyre gyakrabban intenzív kapcsolatba lépni velünk, mi lassan elbúcsúztunk a tömegtől és hazamentünk mindezt megemészteni...

1 megjegyzés:

Konyhatündér írta...

még annyit tennék hozzá, hogy az olvasók is átérezzék a hangulatot:

képzelje el mindenki, mondjuk a saját apukáját (pocakkal, stb.) méhecskének öltözve, amint illuminált állapotban a "Das ist Wahnsinn" című német (dáridó stílus) slágert ordítja, az utcán táncolva.

Vizuális típusok előnyben (?).