2009. június 2., kedd

a szezont a fazonnal



A környékünkön rengeteg a spárga- és eperföld, és ezeknek a szezonja is nagyjából egyszerre van (nevük németül Spargel és Erdbeer). Az egész környék tele van az Európa-Parlamentbe száműzni kívánt politikusok képeivel Lipp gazda messziről sárgán világító standjaival, ahol 5 féle spárga és egyféle eper kapható, a hét minden napján, minden mennyiségben. Mivel az egyik stand tőlünk 300 méterre helyezkedik el, egy pár hete és valószínűleg már a szezon végéig (még szűk egy hónap), ezek a primőrök képezik étkezésünk alapját, A.-val szinte minden nap meg tudjuk enni, ráadásul egészégesek (helyi, szezonális termékek tele vitaminnal) és a helyi gazdát támogatjuk vele, tehát triplán jó érzéssel vándorolhatnak a gyomrunkba. Nagyon változatosan lehet elkészíteni mindkettőt (bár az epret én legszívesebben minden nélkül egyszerűen befalom, a spárga viszont sajnos nyersen nem ehető, sütve-főzve viszont olvasztott vajjal, hollandi mártással, vagy pitében, netán csőben sütve....stb.), de most a kedvencemet osztom meg, ami egyesíti a kis piros bogyót a hosszúkás, aromás szárral és mellesleg igazi vizuális élmény is. Ez a recept sült húsokhoz köretként, előételnek, de könnyű nyári vacsoraként önmagában is működhet:

Spárga-eper-rukola saláta

Hozzávalók, 2 személyre:
750 g spárga (fehér és zöld vegyesen is lehet)
só, cukor, vaj (utóbbi csak ha sütjük, lásd lejjebb)
250 g eper
50 g barna cukor
50 ml fehér balzsamecet (a hagyományos fekete is jó, ízben nem nagy eltérés, csak szebb a fehérrel)
1 ek jó minőségű salátaolaj, pl. olíva
só, bors
100 g rukola
2 ek fenyőmag
egy csokor friss bazsalikom (amely az eper szeretője)

Elkészítés:
Eltávolítjuk a spárga fás részeit és meghámozzuk (a zöldet nem kell), 3-4 centis darabokra vágjuk.
Ezután kétféle elkészítési mód közül választhatunk: vagy megfőzzük bő sós-cukros vízben (a fehéret 15 percig, a zöldet 10 percig), vagy megsütjük, szerintem úgy sokkal finomabb lesz. Ehhez tepsibe vagy nagyobb jénai tálba tesszük a spárgát, olvasztott vajat, sót és egy-két evőkanál cukrot teszünk rá, 200 fokos sütőben kb. fél óra alatt puhul meg.
Az epreket félbe- vagy negyedbe vágjuk.
Az öntethez a cukrot karamellizáljuk, majd felöntjük fél deci forró vízzel és a szintén forró ecettel. Felfőzzük és 5-7 percig kis tűzön forraljuk.
Végül lehúzzuk a tűzről, sóval, borssal fűszerezzük, és elkeverjük az olajjal.

A spárgát az eperrel és a rukolával elrendezük tálakon (vagy egy nagy salátástálban összekeverjük). Az öntetet eloszlatjuk rajta, és belekeverjük az apróra tépkedett bazsalikomot. 30 percig állni hagyjuk.
Tálalás előtt pirított fenyőmagot szórunk a tetejére, friss borsot őrlünk rá.
Lehet variálni úgy is, hogy kevesebb spárga, több a rukola (vagy akár más salátakeverék), akkor kicsit könnyebb lesz, inkább köretnek való. Ha viszont az eper arányát növeljük a spárgáéval szemben, az öntetben pedig a cukor több, az ecet kevesebb, akkor inkább desszert irányba tolódik a dolog.
A recept forrása: http://www.chefkoch.de/, de változtattam néhány dolgon.

1 megjegyzés:

Rozix írta...

Nem rossz, nem rossz! Kár, hogy lejárt mindkét szezon. Ez a chefkoch ez milyen? Mert én egy német oldallal nagyon megjártam egyszer: http://rozix.blogspot.com/2009/04/luzertrekk.html